Ramadan 2021

Ramadan 2021 er litt annerledes med tanke på bønnetidene. Bønnetidene våre er basert på solens bevegelser. I Norge har vi flere måneder hvert år hvor solen ikke går langt nok ned under horisonten til at det blir helt mørkt. Vi kaller denne perioden for ekstremperiode. 

Varigheten og datoene for ekstremperioden varierer fra sted til sted. I Oslo er det fra 21. april – 20. august. De siste årene har Ramadan vært i ekstremperioden. I år starter Ramadan rundt 13. april. Det betyr at Ramadan i ca. en uke vil være i normalperioden, mens resten av Ramadan vil være i ekstremperioden. Dette fører til en del store variasjoner i tidene for Fajr og Isha. 

les videre her: Ramadan 2021

Ramadan 2021

Denne artikkelen er oppdatert den 05.03.25

Publisert den 24.03.2021

Ramadan 2021 er litt annerledes med tanke på bønnetidene. Bønnetidene våre er basert på solens bevegelser. I Norge har vi flere måneder hvert år hvor solen ikke går langt nok ned under horisonten til at det blir helt mørkt. Vi kaller denne perioden for ekstremperiode. 

Varigheten og datoene for ekstremperioden varierer fra sted til sted. I Oslo er det fra rundt 21. april – 20. august. De siste årene har Ramadan vært i ekstremperioden. I år starter Ramadan rundt 13. april. Det betyr at Ramadan i ca. en uke vil være i normalperioden, mens resten av Ramadan vil være i ekstremperioden. Dette fører til en del store variasjoner i tidene for Fajr og Isha. 

Metoden for å kalkulere Fajr og Isha-tidene er annerledes for normalperiode og ekstremperiode. I normalperioden starter Fajr når solen er 18 grader under østlig horisont. I ekstremperioden går ikke solen så langt ned som 18 grader, det er det som gjør at det heller ikke blir helt mørkt. I ekstremperioden starter Fajr ved «Nisf-ul-layl», det vil si tidspunktet midt i mellom solnedgang og soloppgang. 

Hvorfor Fajr-tiden forandrer seg så mye hver dag før ekstremperioden

Til vanlig så forandrer Fajr-tiden seg med 2-3 minutter hver dag, men de siste dagene før ekstremperioden starter forandrer tidene seg mye raskere. Dette er fordi for hver dag går solen mye mindre ned under horisonten. Fajr-tiden vil i denne perioden forandre seg 7-10 minutter hver dag og fortsette å øke helt til ca. 15 minutter på en dag til ekstremperioden starter, og det ikke lenger blir helt mørkt. Når det ikke lenger blir helt mørkt går vi som tidligere nevnt over til «Nisf-ul-layl» metoden. I ekstremperioden starter Fajr rundt 01:15-01:30, det vil derfor merkes en «hopp» fra Fajr normalperiode til Fajr ekstremperiode. I Oslo for eksempel vil siste Fajr i normalperioden være 01:45, dagen etter vil Fajr være 01:16 som er ifølge Nisf-ul-layl.

Isha
Tidene for Isha har også store endringer i perioden før ekstremperioden starter. Siden solen går mye mindre ned under horisonten for hver dag, tar det også mye lenger tid før det blir mørkt og tiden for Isha inntreffer. Det gjør at tiden mellom Maghrib (solnedgang) og Isha øker for hver dag som går. Den siste dagen før ekstremperioden starter er tiden mellom Maghrib og Isha på over 2,5 timer. Når ekstremperioden starter blir det ikke lenger helt mørkt og Isha-tiden inntreffer ikke. Selv om Isha-tiden ikke inntreffer er Isha-bønnen fortsatt obligatorisk.

Under ekstremperioden har Isha fellestid med Maghrib fram til Fajr. Man deler da perioden mellom solnedgang og Fajr i to, hvor den første delen gis til Maghrib og den andre til Isha. Hvis Isha er veldig sen og det er vanskelig å vente kan man be Isha med et passende mellomrom etter Maghrib.

Les også «Mawaqeet bønnetabell».